Capital TOP 50 Femei de succes: Vezi aici cine sunt cele mai de succes femei din România

A fost cât pe ce ca cea mai mare putere a a lumii să fie condusă de o femeie. Democrata Hillary Clinton a pierdut „la mustaţă”, cum s-ar zice, scorul pe care l-a avut cu contracandidatul său, republicanul Donald Trump, fiind unul foarte strâns. Chiar şi aşa, acesta este încă un semnal clar că femeile ”se luptă” în mod egal cu bărbaţii, fie că vorbim de politică, afaceri sau sport. Și fie că ne uităm la America, Europa sau, punctual, la România.Timpul a demonstrat că româncele au răzbit în domenii „de neimaginat” acum mai mulţi ani, au îndrăznit să pătrundă în universul sever al bărbaţilor şi chiar le-au dat lecţii importante acestora. De altfel, lansarea anuarului Capital vine astăzi ca o confirmare a valorii pe care o are femeia în societatea românească.

 Astfel, o treime dintre femeile prezente în clasament sunt antreprenoare, iar numărul mare al acestora arată clar că businessul nu mai poate fi considerat “terenul de joacă” al bărbaţilor. Mai mult, 12 femei fac parte din top management, conducând filiale ale unor multinaţionale sau mari companii. Și sectorul de stat are reprezentante de marcă în clasamentul femeilor de succes, în timp ce sportul şi showbiz-ul românesc sunt prezente fiecare cu câte patru modele de succes.

Evaluarea succesului

Succesul nu are o unitate de măsură, iar aceasta a fost cea mai mare provocare a redactorilor Capital în demersul lor de a realiza un clasament al femeilor excepţionale. Prin urmare, pentru a elimina, pe cât posibil, subiectivismul dintr-o asemenea evaluare, primul pas a fost stabilirea unor criterii de evaluare. După o dezbatere îndelungată, echipa Capital a hotărât că cel mai mare punctaj trebuie să fie acordat realizărilor din ultimele 12 luni, în timp ce notorietatea ar trebui să fie cel de-al doilea criteriu ca importanţă. Pe lângă acestea, au mai fost punctate cariera, proiectele de responsabilitate socială în care s-au implicat femeile şi situaţia materială. Astfel, la fiecare categorie s-a acordat minimum o stea şi un maximum de cinci stele.

S-au acordat 40 de puncte pentru fiecare stea de la categoria realizări, în timp ce pentru notorietate fiecărei stele i-au revenit 20 de puncte. La categoriile carieră şi implicare socială, o stea a primit 15 puncte, în timp ce situaţia financiară a fost cotată la 10 puncte pentru fiecare stea. Cu alte cuvinte, în procente, ponderea ar fi următoarea: 40%, 20%, 15%, 15% şi 10%.

Cum arată clasamentul

În urma aplicării acestor criterii, rezultatul a surprins pe toată lumea: Gabriela Firea, primarul Capitalei, a realizat cel mai mare punctaj. Faptul că am avut un an electoral a contat enorm în stabilirea clasamentului. Primarul Bucureştiului este alesul care primeşte cele mai multe voturi după Preşedinte, iar câştigarea fotoliului de către Gabriela Firea poate fi considerat cel mai bun rezultat electoral obţinut de o femeie în România. Prin urmare, la capitolul realizări în ultimul an, Gabriela Firea a primit punctajul maxim, lucru care a ajutat-o enorm în stabilirea clasamentului final. Un alt capitol la care a punctat bine îl reprezintă averea personală, criteriu care a făcut diferenţa pe podium. Pe cel de-al doilea loc se situează Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom. Aceasta conduce, de mai bine de zece ani, unul dintre cele mai mari businessuri din România, iar rezutatele obţinute de ea în această perioadă îi pot face invidioşi pe toţi concurenţii din industria în care activează, una considerată preponderent masculină. Pe cel de-al treilea loc al podiumului s-a situat Laura Codruţa Koveşi. Procurorul şef al DNA a obţinut punctajul maxim la realizări, notorietate şi carieră, dar a pierdut la capitolele implicare socială şi situaţie financiară. Pe locul patru s-a clasat fosta mare gimnastă Nadia Comăneci, în timp ce tenismena Simona Halep a ocupat locul cinci. Printre femeile prezente în Top mai se află şi antreprenoarele Anca Vlad, Măriuca Talpeş şi Lucia Morariu, ministrul Anca Dragu, comisarul european Corina Creţu, cântăreţele Loredana Groza şi Inna, vicepreşedintele USR Clotilde Armand, precum şi soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen, şi soţia premierului Dacian Cioloş, Valerie Cioloş-Villemin.

Femeile fac casă bună cu businessul

Indiferent de criteriile folosite, clasamentul va primi o serie de critici. Este un lucru normal, iar an de an aceste observaţii sunt folosite de redactorii Capital pentru a îmbunătăţi metodologia şi pentru a elimina din ce în ce mai mult subiectivismul din acest demers. Cert este, însă, că nimeni nu va contesta prezenţa în top a femeilor implicate în lumea businessului. Nu de alta, dar astăzi femeile iau decizii cot la cot cu bărbaţii, cresc „afaceri gigant” şi nu se feresc să-şi impună punctul de vedere acolo unde bărbaţii se împotmolesc. Una dintre dovezile dorinţei de emancipare financiară a femeilor din România stă şi în modul în care acestea se raportează la produsele financiare, cât şi în comportamentul investiţional. Statisticile arată că una din trei companii este condusă de o femeie, iar mai bine de 36% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt deţinute de femei.
Reprezentantele sexului frumos de la noi sunt, pe bună dreptate, „un motor” al creşterii pentru unele sectoare din economie,  în top aflându-se „sănătatea, educaţia şi comerţul”. Dar să nu credeţi că imaginaţia lor se limitează aici, şi alte domenii, precum ”energia” sau „media”  – numite simbolic ”grele” – sunt conduse astăzi de femei.

Ca să fim şi mai exacţi,  datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) demonstrează că afacerile conduse de femei au înregistrat, în ultimii trei ani, o creştere anuală a cifrei de afaceri cu 2% mai mare decât media naţională a companiilor. Și mai bine spus, sunt puţin peste 793.000 de firme active în România, iar aproape  370.000 de femei sunt implicate în afaceri, în calitate de acţionari. Adică 46,6% dintre societăţile comerciale active pe piaţa românească sunt deţinute de femei.  Bucureşti, Cluj şi Iaşi, cele mai mari oraşe ale ţării, concentrează peste 30% din afacerile înfiinţate în ultimii doi ani de femei. Cifrele sunt neaşteptat de mari şi în cazul PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi familiale, 39,4% din cele peste 316.500 de astfel de înregistrări la ONRC aparţinând femeilor.

Aşadar, nu mai încape niciun dubiu că, mulţi ani de acum încolo, reprezentantele sexului frumos vor avea un cuvânt greu de spus în lumea afacerilor, condusă, până nu demult, de bărbaţi. „O femeie poate fi mai empatică, lucru extrem de important pentru un lider. Poate fi mai atentă la semnalele celor din jurul său, mai concentrată pe detalii care fac diferenţa. Se bazează mai mult pe intuiţie şi ştie să asculte, ceea ce este un avantaj”, spune Mariana Gheorghe. Analiştii KeysFin chiar au făcut un ”portret robot” al femeii care face business în România: „44 de ani, inteligentă, educată, focusată pe consultanţă şi retail”, comerţul cu amănuntul fiind domeniul care le atrage ca un magnet. ”Multe femei au atenţie distributivă şi sunt excelente când vine vorba de colaborare. Nu le este frică să încerce lucruri noi şi nu se tem de greşeli, atâta timp cât pot fi constructive”, spune şi Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail&Private Banking BCR. Mai mult, „nu le este frică” indiferent de împrejurarea în care se află, iar când vine vorba de familie, ei bine, sunt foarte dese cazurile când femeiele chiar reprenzintă ”stâlpul”, baza şi echilibrul.

Clasament:

Locul 1 Gabriela Firea, primarul Capitalei, 415 puncte acumulate
Locul 2 Mariana Gheorghe, director general OMV Petrom, 405 puncte acumulate
Locul 3 Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA, 400 puncte acumulate
Locul 4 Nadia Comăneci, fostă gimnastă, 390 puncte acumulate
Locul 5 Simona Halep, jucătoare de tenis, 380 puncte acumulate
Locul 6 Anca Vlad, preşedinte Fildas-Catena, 375 puncte acumulate
Locul 7 Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, 355 puncte acumulate
Locul 8 Măriuca Talpeş, CEO Intuitex, 350 puncte acumulate
Locul 9 Cristina Neagu, jucătoare de handbal, 350 puncte acumulate
Locul 10 Andreea Esca, prezentator TV, 345 puncte acumulate

Sursa articol: http://www.capital.ro/top-50-capital-cele-mai-de-succes-femei-din-romania.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *[responsive-menu RM="inner-page-menu"]
2862
Contact

Adresa: Str. Cernisoara
nr.38-40, sector 6, Bucuresti, cod: 061019

Detalii contact:
Tel: 021 745 72 37
Fax: 021 745 62 29
Email: office@evanetwork.ro
Toate drepturile sunt rezervate 2015
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Investeste in oameni!”