Egalitatea de gen în societatea românească actuală

Egalitatea de gen este unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene, dar conform datelor publicate de Comisia Europeana in 2013 exista in continuare disparitati de gen intre femei si barbati;
Mare parte dintre romance inca se confrunta cu discriminare de gen, atat la locul de munca, cat si in familie;

Multe femei au reusit să se impună și să performeze în domenii cheie, dominate în mod tradițional de bărbați.

Bucuresti, 5 octombrie 2014. Asociatia Four Change, in parteneriat cu Centrul de Consultanta si Studii Europene Galați si Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a organizat vineri, 31 octombrie 2014, conferinta regionala “Egalitatea de gen în societatea românească actuală”.

In cadrul conferintei a fost realizata o radiografie a accesului femeilor pe piața muncii, precum și în domeniile esențiale de activitate din societatea româneasca. Mai mult, au fost prezentate si discutate aspecte statistice, informații referitoare la legislația româneasca și europeană în domeniu, provocările și problematica egaității de gen, precum si experiențe relevante si bune practici ale femeilor de succes care au reusit să se impună și să performeze în domenii cheie, dominate în mod tradițional de bărbați.

Participantele la eveniment au impartasit experientele lor de viata privind egalitatea de gen si situatii de discriminare la care au fost supuse, atat la locul de munca, cat si in familie.

“Prima data am fost discriminata acasa, atunci cand, dupa casatorie am dorit sa imi continui studiile incepute, iar familia sotului meu nu a fost de acord. Ei isi doreau sa raman acasa, sa am grija de copii, de casa…Atitudinea lor m-a costat casnicia, dar am mers mai departe la facultate”, declara una dintre participantele la eveniment, actual presedinte de ONG in Galati.

Fie ca este vorba de accesul la educatie, obtinerea unei slujbe mai bune, promovarea in cadrul firmei sau valoarea salariului cu care sunt remunerate, femeile recunosc ca de cele mai multe ori sunt supuse la discriminare tot din partea femeilor, aflate fie in pozitie de conducere, fie simple colege.

“Cand am ramas insarcinata, intr-o perioada destul de aglomerata la birou, colegele si sefa mea m-au privit acuzator, de parca as fi facut ceva rau”, povesteste o participanta.

In cadrul evenimentului, a fost prezenta doamna Delia Gavriliu, reprezentanta PresaGalati.ro si a Reţelei Regionale a Femeilor Antreprenor, precum si doamna Gabriela Chiriac, coacher si membru in Biroul de Conducere al Asociatiei Femeilor Intreprinzatoare din Romania, Filiala Galati.

Invitatele au prezentat participantelor modelele lor de succes in cariera si totodata modalitati de a combate discriminarea la locul de munca, in familie sau intre prieteni.

“Discriminare va exista intotdeauna, dar este important cum privesti tu ca persoana aceasta disciminare, cata importanta ii acorzi, cata incredere ai in tine. Eu am crescut intr-o familie cu 4 frati, am profesat in constructii si am reusit intr-o lume a barbatilor”, declara Gabriela Chiriac, invitata in cadrul conferintei.

Egalitatea de gen este unul din principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Dar, conform datelor publicate de Comisia Europeana in 2013 exista in continuare disparitati de gen intre femei si barbate. De exemplu, diferenta medie inregistrata in UE intre castigul salarial orar al femeilor si al barbatilor, este de 16,2%[1]. Cu toate acestea, rolul și importanța femeilor în toate straturile societăți actuale devin tot mai semnificative atat la nivel European, cat si national sau local.

Conferintele “Egalitatea de gen în societatea românească actuală”, incearca sa traga un semnal de alarma privind discriminarea la care sunt supuse femeile atat la locul de munca, cat si in familie si totodata sa identifice modele de femei de succes, ce pot reprezenta un lider de opinie pentru femeile de pretutindeni.

Evenimentul “Egalitatea de gen în societatea românească actuală” a fost organizat în cadrul proiectului ”EVA – Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piața muncii”, co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste în oameni, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Secor 6 în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, Fundaţia Crucea Alb Galbenă, SC Green Team Actual SRL.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *[responsive-menu RM="inner-page-menu"]
1414
Contact

Adresa: Str. Cernisoara
nr.38-40, sector 6, Bucuresti, cod: 061019

Detalii contact:
Tel: 021 745 72 37
Fax: 021 745 62 29
Email: office@evanetwork.ro
Toate drepturile sunt rezervate 2015
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Investeste in oameni!”