Femeia ca leader (sau) lectii practice de leadership feminin

Indiferent de gen, femeile si barbatii pot fi leaderi exceptionali. Insa, avand in vedere ca  atitudinea si capacitatea de leader poate diferi mult chiar in cadrul aceluiasi sex, cu atat mai mult este normal ca femeia leader sa aiba un stil diferit fata de barbatul-lider. 

Ceea ce fiecare femeie ar trebui sa stie despre sine este ca are mixul sau unic de calitati de leader. Si fiecare zi petrecuta intr-o pozitie de management de top este necesar sa aduca mai multa auto-cunoastere a propriilor competente de leadership, mai ales a acelora in care exceleaza.

Totusi, exista numeroase discutii in legatura cu cine este mai bun leader, femeia sau barbatul, asa cum exista si problema prezentei feminine in pozitiile de conducere de top. Foarte putine femei, comparativ cu numarul barbatilor fac parte din boardul de conducere al companiilor mari.

Avantajele pe care femeia-leader le are fata de barbatul-leader:

 • este convingatoare si vorbeste cu pasiune despre ceea ce face;
 • este mai responsabila vis-à-vis de finalizarea lucrurilor;
 • este empatica si flexibila in situatiile de management pe care le traieste zilnic;
 • are abilitati interpersonale crescute: interpreteaza mai precis situatiile si oamenii. De asemenea preia informatii din surse multiple ca urmare a conversatiilor deschise avute cu oamenii.
 • seteaza cu usurinta un nou tip de reguli datorita creativitatii pe care o cultiva constant.

Intrebarile cu adevarat importate care se pun:

 • sunt femeile cu astfel de calitati percepute ca leaderi valorosi pe piata actuala?
 • are rost discutia comparativa femeie sau barbat leader?

Bariere intalnite pe care femeia leader trebuie sa le treaca

 • Este importanta cunoasterea barierelor pe care femeile si le pun singure sau pe care societatea le impune. Urmatorul pas dupa constientizarea acestora sunt actiunile concrete intreprinse pentru a le depasi si a ajunge leaderi competitivi si performanti la niveluri inalte de conducere.
 • Femeilor le place mai putin sa negocieze si sa se auto-promoveze decat barbatilor. Trasaturi care sunt vazute ca dezavantaj in zona corporatista la niveluri inalte de conducere.
 • Femeile au un nivel de incredere in sine mai scazut decat barbatii.
 • Dorinta femeilor de a echilibra latura personala cu aspectul profesional. Femeile acorda o importanta foarte mare familiei, copiilor si partenerului de viata. Cercetari facute releva faptul ca femeile investesc  un efort crescut  si mai mult timp in comparative cu barbatii in a forma o familie functionala si fericita. Din practica de coaching am putut constata ca dorinta femeilor de a avea o viata implinita cu partenerul de viata este mai crescuta la femei  decat la barbati.
 • Emotionalitatea: femeile interpreteaza usor eronat informatiile din cauza emotiilor puternice cu care percep realitatea. De asemenea,  iau personal (defensiv, din cauza increderii scazute in sine) unele situatii pe care barbatii le trateaza cu obiectivitate si cu mai multa eficacitate.
 • Standard dublu al societatii: daca esti prea feminina, nu ai puterea unui  leader.

Daca esti prea increzatoare in tine oamenii te percep prea masculina si tot nu esti placuta.

Ce sa faci sa treci peste aceste bariere?

 • Alege si accepta sustinerea unui mentor cu multa experienta, femeie sau barbat.
 • Creste leaderi care sa fie mai buni decat tine. Sa fii indispensabil nu iti asigura un job. Atunci cand cresti oameni este un semn de maturitate  si un mod sigur de a ramane competitiva si de neinlocuit. Iti cresti increderea in tine si in acelasi timp, te valorizezi obiectiv si mai favorabil tie.
 • Dezvolta echipele si oamenii din companie, asa cum te pricepi cel mai bine. Femeile au ca punct forte sudarea de comunitati.
 • Comunica colaborativ. Evita sa confrunti constant oamenii, daca nu functioneaza asa cum iti doresti tu.
 • Cere feedback. Fii constant si obiectiv conectata la ceea ce se intamplain jurul tau
 • Esti propriul tau model. Povestile stereotip cu femeia –leader care este perfect fericita, are lucrurile perfect organizate si face exact ceea ce isi doreste si o pasioneaza creaza asteptari nerealiste. Ai propriul plan de dezvoltare a carierei si de avansare a abilitatilor de leadership, pentru a avea o viziune formulata pertinent, apropiere fata de oameni si un self-management  rational si creativ in acelasi timp.

In loc de concluzie

Cum arata leaderul tau excelent? Tu cat mai ai pana acolo?
Incepe de astazi cu a te cunoaste pe tine mai bine si a obtine balansarea feminitatii tale cu fermitatea si puterea masculina.

Sursa articol: www.eva.ro
Sursa foto: http://www.dogfinance.com/fr/news/le-leadership-au-feminin-au-dela-prejuges


Comments are closed.[responsive-menu RM="inner-page-menu"]
887
Contact

Adresa: Str. Cernisoara
nr.38-40, sector 6, Bucuresti, cod: 061019

Detalii contact:
Tel: 021 745 72 37
Fax: 021 745 62 29
Email: office@evanetwork.ro
Toate drepturile sunt rezervate 2015
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Investeste in oameni!”